
שבת 6/5: בעקבות פריחת השושן הצחור - אל נחל כזיב
כ-8 ק"מ בדרגת קושי בינוני - כחמש שעות הליכה
הצטרפו לטיולים ואגדות בפייסבוק לתמונות ועדכונים
אחד המקומות שניתן לראות את הפרח היפה הזה מקרוב הוא בנחל ברתות, כאן שפעת פריחת השושן הצחור היא הגדולה ביותר.פרט לכאן, השושן גדל בעוד שני אתרים בגליל ובכרמל, המהווים את גבול התפוצה הדרומי שלו.
לפרח גבעול גבוה עם פרחים לבנים וניחוח עדין ונעים. למרות שהוא פופולארי בגינות תרבות רבות, נצא לראותו בטבע, בפריחתו עם תחילתו של הקיץ, בחודשים מאי-יוני.
בכרכובי העמודים אשר בפינות המזרחיות של אולם חדר האוכל הגדול -הרפקטוריום במצודה הצלבנית בעכו מופיעים עיטורים מובלטים של השושן הצחור.
הפרח התגלה מחדש בארצנו רק בשנות ה- 30 על ידי חלוצי הבוטונאים נוח נפתולסקי וטוביה קושניר. האחרון היה בין הרוגי שיירת הל"ה, שנועדה לסייע לגוש עציון הנצור, ועל שמו נקרא גם "איריס טוביה", אחד האיריסים היפים שישנם.
מעט על השושן הצחור ושרביטיו הבוהקים בלובנם:
על פי המסורת הנוצרית, הגיש המלאך גבריאל את הפרח השושן למריה הבתולה בזמן שהודיע לה כי היא התעברה מרוח הקודש. לכן, הוא נקרא שושן הבתולה הקדושה או שושן הבשורה.
הפרח מופיע בכל הציורים המתארים את הבשורה מימי הביניים ועד היום.
בציורים של גדולי האמנים בתקופת הרנסאנס באיטליה, ניתן לזהות את השושן הצחור כפי שהוא מופיע בטבע.
לפי הברית החדשה, לאחר כיבוש הארץ בידי הצלבנים, העבירו בצלי שושן רבים לגינות הטירות באירופה. הפרח מופיע בסמל מלכי צרפת במשך מאות שנים, החל מימי לואי ה- 7 במאה ה-12. כך נכחדו רוב צמחי השושן ונותרו רק במקומות שהגישה קשה אליהם.
הטיול שלנו:
נתחיל את טיולנו במצפה הילה - ישוב קהילתי שנוסד בשנת 1980 במסגרת תוכנית המצפים בגליל ("ייהוד הגליל"). המסלול מתחיל בירידה מתונה בתוך חורש ים תיכוני, בין עצי אלון, אלה וקטלבים. נראה את פריחתם בלבן או ורוד של שיחי הלוטם וכדורי הפריחה האדמדמים של הסירה הקוצנית.
בהמשך השביל נגיע לתצפית מרהיבה אל עבר המונפרט - שראשיתו בחווה חקלאית שנוסדה בתקופה הצלבנית באמצע המאה ה-12, ומאוחר יותר הפך למבצר. השביל ימשיך ויוביל אותנו לאתר בו פורח השושן הצחור, הבולט למרחוק בעמודי תפרחות המתנשאות לגובה של כ–70 ס"מ ועליהם פרחים גדולים לבנים אחדים דמויי חצוצרה. השושן נדיר בטבע, ובארצנו הוא פורח רק בשני אתרים נוספים: בהר שזור בגליל - ובהר הכרמל.
נהנה מפריחתו המרהיבה ומניחוחו העדין הנישא באויר - אך נזכור, שכמו נרות חנוכה, פרחיו מותרים לנו לראייה בלבד. הפרח מוגן ואסור לקטוף!
שבילי החורש מובילים אותנו בין טחנת קמח עתיקה, שרידים להתיישבות חלקאית עתיקה ענפה שהייתה על גדותיו של נחל כזיב. בטחנת הקמח, כרבות אחרות מתקופתה שנבנו על גדות נחלים, השתמשו בכח המים לטחינת החיטה לקמח.
נהנה בהולכנו על גדות נחל כזיב, נחל הזורם כל ימות השנה, מפכפוך המים ומהבזק קרני השמש המשתקפות בהם. לפני סיום המסלול נכנס בסוככה המצל של שדרת עצי דולב מזרחי מרשימים: הדולב הינו עץ גבוה שגזעו עבה, הנחשב יחסית-נדיר בארץ. מי שיחפוץ מוזמן להיכנס למימיו הקרירים והמזמינים של הכזיב...
הטיול שלנו:
למי הטיול מיועד? כחמש שעות הליכה, בדרגת קושי בינונית, הטיול מסתיים בעלייה של כ-10 דקות לחניון הזיתים.
מחיר: 150 ש"ח לכל הטיול כולל הדרכה ואוטובוס צמוד.
ציוד נדרש: נעלי הליכה סגורות, מי שתייה, כובע, תיק גב, בגד-ים ובגדים להחלפה, טלפון סלולרי, מצב בריאותי טוב.
מדריך: רונן
לשאלות נוספות ועזרה בהרשמה: 03-6818776, למקרה חירום בלבד: 050-4314422
נקודות האיסוף באוטובוס מראשון-לציון:
06:30 - ראשון לציון מערב, תחנה מרכזית חדשה ליד בנק לאומי
06:45 - בית דגן, בתחנת האוטובוס ליד הכניסה לישוב, על כביש 412
07:00 - תל-אביב תחנת רכבת ארלוזרוב ליד השכרת רכב שלמה SixT לשעבר, לפני הירידה לאיילון דרום
07:15 - צומת גלילות בתחנת האוטובוס ליד הסינימה סיטי
07:20 - צומת כפר שמריהו
07:30 - צומת נתניה צפון בתחנת האוטובוס מתחת לגשר
07:45 - צומת אולגה
08:15 - חיפה, מול מסעדת מקסים - בתחנה לכיוון צפון על כביש 4, לפני הפנייה ימינה לרחוב האצ"ל.
08:20 - בת גלים - ליד הקיוסק בכביש הראשי, מול אגד הישן, התחנה לכיוון הצ'ק פוסט.
08:30 - לב המפרץ - בתחנה ממול לכניסה הראשית לקניון, לכיוון הקריות.
08:40 - קיריון - בתחנה הצפונית של הקריון, מול מכון מור.
09:10 - עכו - קניון עין המפרץ בתחנה ליד גשר הולכי הרגל לכוון צפון
09:30 - צומת נהריה לכיוון צומת כברי
16:00 - סיום משוער ותחילת חזרה
יש להגיע 5 דקות לפני השעות המצויינות - האוטובוס לא מחכה למאחרים

ביטולים: עד שבוע לפני הטיול 20 ש"ח לאדם, לאחר מכן אין החזרים
*הצהרת בריאות: בהרשמתי לטיול אני מצהיר כי מצב בריאותי תקין וכושרי הגופני מתאים לטיול כפי שתואר
*המסלול נתון לשינויים על פי החלטת המדריך בשטח
* קיום הטיול מותנה במינימום משתתפים
   
|