טיול קל־הליכה אל הר האושר: מגשר אריק → הר האושר → כפר נחום → רחצה בכינרת.
מה מחכה לנו:
-
גשר אריק והירדן הצפוני – פתיחה רגועה בפארק הירדן: הליכת בוקר קצרה לצד פלגי הירדן, שיחי פטל וקני סופיה, ולעתים אנפות ושקנאים בעונה. זה המקום לסיפורי “שער הכניסה” של הירדן אל הכנרת.
-
הר האושר (Mount of Beatitudes) – מרפסת תצפית מהיפות בארץ: הכנרת פרושה כקערה כחולה, הגולן ממזרח והגליל ממערב. נספר למה “הר האושר” הוא בעצם “הר האשרֵי” – כאן על פי המסורת נישאה “דרשת ההר”: “אשרֵי הענוים… אשרֵי רודפי השלום…” ונבין איך מסר עתיק על חמלה וצניעות הפך לנוף שמרגישים בבטן.
-
ירידה קלה בשביל נופי להר–כפר נחום – קטע הליכה ידידותי (כ-3–4 ק״מ, נטו ירידה) לאורך קווי הגבעות והכרמים, עם תצפיות מתחלפות לכנרת. זהו חלק מ“שביל הבשורה” – מושלם לקבוצות מעורבות, ילדים ונעליים סבירות.
-
כפר נחום (“עירו של פטרוס”) – ארכאולוגיה שחורה־לבנה: שרידי בתי בזלת, בית כנסת מפואר מתקופת בית שני ועליו שכבה לבנה ביזנטית, לצד כנסיות יפהפיות. נדבר על החיים סביב הדייג, על “דג הסנט פטרוס” ועל הדרך שבה כפר דייגים קטן הפך לאחד האתרים המשמעותיים על שפת הכנרת.
-
סיום במים – רחצה בכינרת – חוף מסודר בצפון (למשל חוף כפר נחום/אמנון או גינוסר). מים צלולים, רוגע, ואפשרות לגלידה/קפה. מי שמעדיף “פינוק שקט” – יש פינות צל לשבת עם רגליים במים.
הצטרפו לקבוצת "מטיילים עם פזית" של טיולים ואגדות בפייסבוק לתמונות, עדכונים וחוויות
נלך בטיילת יפיפיה על שפת הכינרת כ- 5 ק"מ מסודרים, נשמע הרבה על נצרות, יהדות, נטבול במי הכנרת הצוננים נראה חצבים שפורחים בעונה זו ועוד
המסלול מתחיל בגשר אריק, שם הירדן נפרד מהכנרת וזורם דרומה. נפנה מערבה על שביל סובב כנרת, בין עצים ומים שקטים. אחרי הליכה נעימה, מגיעים אל נחל אור, שזורם כל השנה ממעיין קטן – עין עייש. לידו שוכן תל עייש – אתר עתיק עם היסטוריה של התיישבות מימי התנ"ך ועד התקופה העות’מאנית.
מכאן ממשיכים דרך חורשה ירוקה עד מפרץ אמנון – מפרץ יפהפה עם חוף קמפינג, מסעדה ושקט טבעי. זה מקום מצוין לעצירה קצרה. בהמשך הדרך, השביל עובר בין איקליפטוסים ומגיע אל נחל כורזים, ערוץ רדוד שאותו חוצים בזהירות.
לקראת הסוף, השביל מתרחב לטיילת אספלט נוחה, המובילה אל תוך גן לאומי כפר נחום. בכניסה – צל, שירותים ונוף מרגיע של הכנרת. כאן מסתיים המסלול, בתחושת סיפוק ושקט.
במהלך המסלול נבקר בכנסייה אחת או שתייםו נעשה הפסקה הכוללת אפשרות רחצה הכנרת.
אתרים ומקומות בדרך…
בקעת טבחה
קטע החוף הצפון מערבי של הכינרת מכפר נחום לתל כנרות, נקרא בקעת טבחה, הבקעה שופעת מעיינות, חלקם חמים ובעלי ומליחות גבוהה וחלקם מתוקים ביוונית נקרא האזור הפטגון – "שבע המעיינות", שמו העברי הקדום לא ידוע. הגדול במעיינות טבחה, הוא עין נור שנובע בתוך בריכה סגורה מתומנת. המים חמים ומכילים גופרית וצבעם כחלחל. המים של עין נור נתפסים ומובלים לירדן הדרומי במוביל המלוח. מטבחה הובילה בעבר אמת מים עד גינוסר, חוליות מהאמה הקדומה פזורים בשטח.
כפר נחום
ישוב עתיק שהיה כפר דייגים יהודי בימי בית שני. מקום מרכזי וחשוב למאמינים הנוצרים, ישו הנוצרי שנרדף על ידי השלטון הרומי וגם על ידי ההנהגה היהודית, בחר לפעול באזורי הספר של ישראל. כאן בצפון הכינרת, בכפר נחום, רחוק ממרכזי השלטון בטבריה וירושלים, היה כר נרחב לפעילותו.
כאן התגוררה אוכלוסיה ענייה ומדוכאת שהייתה צמאה לכל תקווה. רבים מסיפורי הנסים שבברית החדשה התרחשו בכפר נחום ובסביבתה: נס הלחם והדגים, נס ההליכה על המים, ריפוי חולים ועוד.
בחפירות הארכיאולוגיות שבצעו הארכיאולוגים הפרנציסקאנים נתגלה כפר בעל שני שלבים: הקדום עד רעידת האדמה של שנת 749 והחדש לאחריה. בחפירות נתגלו שני בתי כנסת. וכנסיית ביתו של פטרוס.
רשות הטבע והגנים הכשירה בגן הלאומי, ליד הכנסייה האורתודוקסית (הורודה), מבנה מבואה מרשים, בנוי אבני גיר ובזלת, מבנה נמוך המשתלב היטב בנוף. בגן הלאומי מזח מיוחד, זהו מזח צף המתאים את עצמו לשנויים במפלס הכינרת.
מפרץ אמנון
מפרץ טבעי בצפון הכינרת בשפך הנחלים בעלי השמות הסמליים, נחל "אור" ונחל "כוח" היורדים אל הכינרת מרמת כורזים.
במפרץ חוף רחצה ומלון שאינו בשימוש בדרך כלל. החוף ומושב אמנון שמעל נקראים על שם דג האַמְנוּן, הנפוץ בכינרת. המושב הוקם בשנת 1983 עבור מפוני סיני ובני המושבים הסמוכים על ידי הסוכנות היהודית.
חרבת עיש ועין עיש
תל ארכיאולוגי בו חורבת ישוב ומעגן קדום. האתר לא נחפר, אך לפי סקרים נתגלה שהאתר היה מיושב החל מהתקופה הפרסית במאה ה6 לפני הספירה ועד התקופה העותומנית. הישוב שכן בסביבה מושלמת, בעלת יתרונות רבים: שפת הכינרת, על אם הדרך הראשית, קרקעות פוריות על שפת הכינרת וגדת הירדן ומעיין עשיר במים טובים. עין עיש הינו מעיין שכבה איתן הנובע כל השנה וסיפק מי שתייה טובים לישוב.
האתר נוקה ושוקם על ידי תלמידים מכורזים שפרצו במקום שבילי טיול ושלטו את האתר.
גשר אריק
גשר על הירדן עליו עובר כביש 87 מכפר נחום לגולן, הגשר נקרא על שם אריק שמיר קצין צנחנים שנפל ב12 באוגוסט 1970. בשנת 1998 נבנה גשר הבטון, עד אז היו שני גשרי ביילי מעץ ופלדה שנבנו על ידי חייל ההנדסה.
נעשה עוד ככל שיאפשר הזמן
בסביבות 16:00 נצא חזרה הביתה