נלמד ונפגוש הוכחות ארכיאולוגיות מדעיות לסיפורי התנ"ך
הצטרפו לטיולים ואגדות בפייסבוק לתמונות ועדכונים
השומרון, הוא ערש הולדתו של עם ישראל ומשלבים בו סיפורי התנ"ך עם התיישבות חלוצית מתחדשת, נוף בראשית עם חקלאות מסורתית וחוות אורגניות עם נוף עוצר נשימה.
קנינו ובנינו פעם ראשונה: השומרון היה מרכז ועיר הבירה של ממלכת ישראל לאחר הפיצול מיהודה. הוא נקרא כך על שם העיר שומרון (כיום סבסטיה). ראשיתו במלך עומרי אשר קנה את השטח וקראה לו על שם בעליו הקודמים: "וַיִּקֶן אֶת הָהָר שֹׁמְרוֹן מֵאֶת שֶׁמֶר בְּכִכְּרַיִם כָּסֶף וַיִּבֶן אֶת הָהָר וַיִּקְרָא אֶת שֵׁם הָעִיר אֲשֶׁר בָּנָה עַל שֶׁם שֶׁמֶר אֲדֹנֵי הָהָר שֹׁמְרוֹן" (מלכים א', פרק טז, כד).
קנינו ובנינו פעם שנייה: אך לא הייתה זאת הפעם הראשונה שבני ישראל קנו את האזור: וַיָּבֹא יַעֲקֹב שָׁלֵם עִיר שְׁכֶם, אֲשֶׁר בְּאֶרֶץ כְּנַעַן, בְּבֹאוֹ, מִפַּדַּן אֲרָם; וַיִּחַן, אֶת פְּנֵי הָעִיר. וַיִּקֶן אֶת חֶלְקַת הַשָּׂדֶה, אֲשֶׁר נָטָה שָׁם אָהֳלוֹ, מִיַּד בְּנֵי חֲמוֹר, אֲבִי שְׁכֶם–בְּמֵאָה קְשִׂיטָה. וַיַּצֶּב שָׁם, מִזְבֵּחַ; וַיִּקְרָא לוֹ–אֵל, אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל. (בראשית לג' יח-כ)
קנינו ובנינו פעם שלישית: אך גם סבו של יעקב, אברה אבינו קנה את האזור עוד לפניו: וַיַּעֲבֹר אַבְרָם, בָּאָרֶץ, עַד מְקוֹם שְׁכֶם, עַד אֵלוֹן מוֹרֶה; וְהַכְּנַעֲנִי, אָז בָּאָרֶץ. וַיֵּרָא יְהוָה, אֶל אַבְרָם, וַיֹּאמֶר, לְזַרְעֲךָ אֶתֵּן אֶת הָאָרֶץ הַזֹּאת; וַיִּבֶן שָׁם מִזְבֵּחַ, לַיהוָה הַנִּרְאֶה אֵלָיו.
בנינו עוד מזבח לציין את הכניסה לארץ: אך את המזבח שנשאר עד היום בנה יהושע במסגרת מסעותיו לכיבוש הארץ: "אז יבנה יהושע מזבח, ליהוה אלהי ישראל, בהר, עיבל. כאשר צוה משה עבד יהוה את בני ישראל, ככתוב בספר תורת משה, מזבח אבנים שלמות, אשר לא הניף עליהן ברזל; ויעלו עליו עלות ליהוה ויזבחו שלמים. ויכתב שם על האבנים את משנה תורת משה אשר כתב לפני בני ישראל. (יהושע פרק ח', ל-ל"ה)
בתמונה (מויקיפדיה) כהן דת שומרוני
השומרונים:
השומרונים הינם קבוצה אתנית-דתית המבוססת על נוסח ייחודי של התורה (למשל שהר עקידת יצחק, המוריה, הוא הר גריזים ולא הר הבית) וטוענים כי הם "הישראלים הטהורים", חלק מעם ישראל ונושאי מורשתו האמיתית, צאצאי השבטים אפריים ומנשה האבודים.
השומרונים חיים כיום רק בארץ ישראל: רובם בהר גריזים ומקצתם בעיר חולון (בינהם השחקנית המפורסמת סופי צדקה). במהלך ההיסטוריה עברו על השומרונים פרעות ומעשי טבח בידי הביזנטים והמוסלמים עד שמאוכלוסיה של כמיליון נפש שרדו בתחילת המאה העשרים כ-150 נפש בלבד.
חג הקורבן – זבח השומרונים: חג הפסח הוא החג החשוב ביותר לעדה השומרונית וטקס זבח הפסח מהווה את שיאו של החג. כל משפחה מקריבה כבש, צולה אותו בבור אש מיוחד, ולאחר מכן אוכלת אותו בחופזה עם מצות ומרור.
כל שנה אלפי אורחים, ובינהם גם אנחנו, מבקרים בטקס הזבח אשר משמר בדייקנות את מנהגי בית המקדש מתקופת התנ"ך.
הרחבה על השומרונים ניתן לקרוא כאן
שומרון הקדומה – סבסטיה (לצערינו המקום סגור מטעמים ביטחוניים) – בירת ממלכת ישראל בתקופת המקרא, נתגלו בה ארמונות מלכי ישראל ושרידים מפוארים של העיר הרומית סבסטי. העיר המקראית נבנתה ע"י עמרי מלך ישראל ושימשה בירת הממלכה עד חורבן הממלכה ביד האשורים.מימי הכיבוש של אלכסנדר מוקדון, הפכה העיר למוקד הלניסטי חשוב ונוספו ביצורים ומבני ציבור מרשימים. יוחנן הורקנוס החריבה בשנת 109 לפנה"ס ומאוחר יותר חודשה העיר ע"י הורדוס.
בתקופתו של הורדוס שומרון נבנתה מחדש כעיר רומית מפוארת שנקראה סבסטי. ("המפוארת").זה היה אחד ממפעלי הבנייה המרשימים של הורדוס.
היום ניתן לראות באתר (ובתמונה שכאן) שרידים מתקופות שונות ובעיקר את שרידי המבנים הציבוריים ומרכזי הפולחן מן התקופה הרודיינית/רומית וכן קטעי ביצורים ומגדלים הלניסטיים.
הטיול שלנו:
אנו נתחיל את סיורנו בשומרון בשכונה השומרונית קריית לוזה, שם ממוקם מרכז הזבח של העדה. בסיור זה נעמוד על דרך החיים של אותם אנשים, ששימרו זהות יהודית שומרונית, סדר תפילה ולמידה נטולת כל טקסיות, ונתרשם מכתב היד העברי שומרוני.
השומרונים משמרים מסורת מעניינת הנראית לצופה מהצד כאילו הוא חזר במנהרת הזמן 3,000 שנים אחורה בזמן, לתקופה שבה חיפשו אנשים את אלוהים גם על הר גריזים!!!
גולת הכותרת של הסיור תהיה הביקור בטקס זבח הפסח השומרוני על הר גריזים.
בטיול שלנו נטייל במקומות מקסימים בארץ השומרון, נפגוש ונכיר את עדת השומרונים ונבקר בהר הברכה.
זהו טיול למיטיבי ידע ומורשת – שניתן לקיימו רק פעם אחת בשנה!