הבור הסיני בעופרה

הקבוצה עמדה בפתח הבור. ההיסוסים ודאי עלו באוויר, אך הסובבים דאגו היטב להסתירם. רק כמה דקות קודם לכן עת שחפרו את קרקעיתו של הבולען הקארסטי שעומקו סך כל מטרים ספורים נגלה לפתע לעיניהם חור קטן. אבנים שנזרקו פנימה ´סיפרו´ לנו שמדובר במשהו עמוק. הפתח הורחב במהירות והחבלים העבים נכרכו סביב מותניהם של היורדים אל הלא-נודע שרק אור פנסי-הראש מאיר להם במעבה האדמה. החבלים נגמרו אך הבור המשיך בשלו והיה צורך לעלות ולהביא חבלים נוספים, וכבר אז מישהו אמר שהבור הזה כל כך עמוק ובוודאי מגיע לסין..

זהו חלק מסיפורו של ´הבור הסיני´ שנתגלה ב-1975 על ידי המלח"ם (המרכז לחקר מערות) בתוך שטח הישוב הצעיר דאז, עופרה. בניגוד לבורות אחרים שנחפרים על ידי האדם (כגון בור מים עמוק או באר) הבור הסיני הוא פיר טבעי שנוצר על ידי המסה קארסטית. איך זה נוצר? רוב מי-הגשמים מנוקזים אל הנחלים שאנו מכירים, הזורמים בסופו של דבר אל הים (עד כאן ספר קהלת מפורש…), אך באזורים מסוימים בהם יש שכבה עבה במיוחד של מסלע הגיר, שהוא סדוק ומחלחל למים, בתוספת גשמים רבים וטמפרטורה בינונית-גבוהה, ניקוז המים יהיה לתוך נחלים תת-קרקעיים שנוצרו על ידי טיפות מים רוויות בפחמן דו-חמצני, כך שהם למעשה חומצה חלשה הממיסה את סלע הגיר ויוצרת בתוכו חללים ענקים. מערת הנטיפים המפורסמת היא דוגמא טובה להמסה זו.

סלע הגיר הוא למעשה סלע משקע ימי שנוצר כתוצאה משקיעה והתפוררות של עצמות בעלי החיים והיצורים שחיו בים קדום זה, שכיסה את מרבית שיטחה של הארץ. לכן במקומות רבים באזור שדירת ההר נמצא מאובנים – הם הקונכיות של היצורים שחיו בים קדום זה, שהשתמרו בזכות החומר הקשה ממנו הם בנויות ולכן לא התפוררו אלא התאבנו. שדירת ההר כוללת בתוכה את רוב השטחים ההרריים של הארץ – מהגליל העליון בצפון, דרך הגליל התחתון, הגלבוע, הרי בנימין ושומרון, הרי ירושלים, גוש-עציון וחברון עד להר הנגב בדרום. משני צידיה נמצאות הרצועות הנמוכות ממנה: רצועת הבקע במזרח (הבקע הסורי אפריקאי) ורצועת מישור החוף במערב. זוהי חלוקת הארץ ל- 3 חלקים, מבחינה טופוגרפית.

נכנסים לישוב עפרה ובכיכר ממשיכים ישר, עוברים את בית הכנסת ומגרש הכדורסל ופונים ימינה לאזור התעשייה ובפניה הבאה שמאלה לכיוון הלולים, אחר כך שוב שמאלה וממשיכים לבור הסיני לפי שילוט.

הכניסה לבור היא ממקום נמוך (הוא הבולען שחפרו, זוכרים..) את 60 המטרים היורדים בסולם הברזל לתחתית הבור יש לרדת בזהירות מחשש להחלקה. הירידה אמנם כרוכה במאמץ פיזי, אך מיוחדת מאוד ובלתי נשכחת.

(מתוך אתר תורה אחרי צבא)

סוג המערה: הוטה (פיר) קרסטית עמוקה
ציוד מיוחד: סולמות שנמצאים במקום
הערות ואזהרות: אזור השומרון, כניסה דרך ישוב שומר שבת – עפרה
לשלב בטיול בסביבה עם: שילה הקדומה