העיר נבנתה בימיו של המלך הורדוס בשנים 13-25 לפנה"ס. הורדוס רצה לבנות עיר מאפס שתשמש כעיר מנהלית רומית והקדיש אותה לקיסר אוגוסטוס. לפני שהעיר נבנתה היתה במקום כפר דייגים בשם מגדל סטרטון.
העיר נבנתה כעיר רומית, זאת אומרת נבנו בה רחובות ראשיים (קארדו ודקומנו), מבני ציבור רבים, מתקני שעשועים כמו תיאטרון , אמפיתיאטרון, בתי מרחץ וגם מקדשים אליליים. הורדוס בנה במקום נמל ענק המופרד מהעיר ותואר ע"י יוסף בן מתתיהו כגדול מזה של נמל פיראוס. נבנה גם היפודרום גדול למרוצי סוסים ששרידיו נמצאים מחוץ לגן הלאומי.
קיסריה שימשה בפועל כעיר בירה והיא הפכה למקום מושבם של הנציבים הרומים. בעיר ישבה אוכלוסייה מעורבת: פגאנים ויהודים אך היה לה צביון הלניסטי מובהק. היהודים סבלו מהתנכלויות של שכניהם הנוכריים ועימות ביניהם בשנת 66 לספירה הוביל לפרוץ המרד הגדול.
העיר נהרסה ע"י הממלוכים במאה ה-13 יחד עם שאר ערי החוף. בסוף המאה ה-19 התיישבו במקום משפחות מבוסניה והקימו כאן כפר קטן. חלק מבתים אלו נהרסו ע"י הפלמ"ח בתקופת מלחמת העצמאות.
בין הממצאים הבולטים של קיסריה שניתן למצוא בשטח:
תיאטרון גדול: קוטרו 66 מטר, מספר שורות מושבים 30-35 והוא יכול היה להכיל בין 4000-5000 צופים.
ארמון השונית: הארמון שבנה הורדוס. ככל הנראה הפך בהמשך למקום משכנם של הנציבים הרומאים. עם השנים הוא נהרס ע"י גלי הים. בחצר הארמון התגלה בור מים שהפך לבור כלא. בקירותיו של הכלא התגלו כתובות בוץ של אנשים אשר נכלאו במקום.
היפוסטדיום: המבנה נבנה תחילה כהיפודרום בה התרחשו מירוצי המרכבות. כאשר העיר גדלה ההיפודרום עבר מחוץ לעיר והמקום הפך לאמפיתיאטרון בו נערכו קרבות בין גלדיאטורים כנגד גלדיאטורים אחרים או חיות טרף. המקום גם שימש כאיצטדיון בו נערכו תחרויות ריצה.
הנמל: אחד מהנמלים המלאכותיים הראשונים בעולם והשני בגודלו בעלם העתיק. כדי לבנות אותו יצקו מלט הידראולי המתקשה במים לתוך תבניות עץ שעוגנו במקום הדרוש לכך. כך יצרו את הרציף ואת השובר גלים. הנמל נהרס עם השנים ורובו שקע לתוך המים.
צילום: זאב שטיין לאתר פיקיוויקי