תל לכיש, הנמצא בשפלת יהודה, הינו אחד התלים החשובים ביותר בישראל. לכיש היתה עיר מרכזית בתקופות עתיקות ובעיקר בתקופת ממלכת יהודה וזאת מכיוון שהתל חלש על דרך קדומה מהשפלה לגב ההר.
העיר הכנענית נהרסה במאה ה-12 לפנה"ס ונבנתה מחדש במאה ה-10 לפנה"ס, תקופת הממלכה המאוחדת. לאחר פילוג הממלכה העיר הפכה לשנייה בחשיבותה בממלכת יהודה.
בשנת 701 לפנה"ס, בעקבות מרד של ממלכת יהודה כנגד האשורים, הגיע סנחריב מלך אשור למסע הרס באזור. הוא הגיע ללכיש שהיתה מבוצרת בחומה רחבה על מנת לכבוש אותה. הצבא האשורי בנה סוללת אבן על מנת להעלות את איל הניגוח ולפרוץ את החומה.
בשטח ניתן לראות עדיין את שרידי הסוללה הנחשבת לסוללה הכי. במקום נמצאו גם ראשי חצים שנורו בידי האשורים וגם שברי חפצים אשר השליכו מגיני העיר מראש החומה לעבר האשורים כמו משקולות בתי בד ושלשלת ברזל. יש לציין כי בנינווה נמצא בתבליט המתאר את המצור ואת החורבן בלכיש.
בחפירות ארכיאולוגיות שנעשו בשנת 2016 נמצא מקדש שער ובו עדויות לרפורמה הדתית שערך חזקיהו המלך, מי ששלט על ממלכת יהודה בתקופת מסע סנחריב. במסגרת הרפורמה נופצו קרנות המזבח שהיה בלכיש ובחדר המזבח אף הוקמו שירותים.