משפחת בנאי וסיפורי סוראמלו – מורשת ירושלמית
בשכונת מחנה יהודה בירושלים של שנות ה-40 וה-50, בין הסמטאות הצרות והבתים הנמוכים, צמחה אחת המשפחות המשפיעות ביותר על התרבות הישראלית – משפחת בנאי. רבים מבניה ובנותיה ידועים בפועלם כאמנים בתחומי התיאטרון, הטלוויזיה, הקולנוע, המוזיקה והבידור.
סוראמלו
סוראמלו הגדול הוא כינויו המפורסם של אברהם ג'נאשווילי, שהיה מספר סיפורים פופולרי בנושאי פולקלור ירושלמי. סורמלו סיפר בגוף ראשון על הווי סמטאות ירושלים ואנשיה, ממחנה יהודה ועד רחביה, והיה מוכר בקרב הבוהמה הישראלית. יוסי בנאי, דן בן אמוץ ואמנים נוספים נהגו לספר את סיפוריו של סורמלו בהופעותיהם בטלוויזיה, ברדיו ובספרים שכתבו.
סיפוריו של סוראמלו היו תערובת מרתקת של דמיון ומציאות. הוא סיפר על מסעותיו בפרס, על מפגשים עם מלכים ונסיכות, על אוצרות נסתרים ועל הרפתקאות דמיוניות. הסיפורים תמיד נמסרו בהומור עסיסי, בשפה עשירה שערבבה עברית, פרסית וערבית. למרות שרבים מהסיפורים היו פרי דמיונו, הם שיקפו חוכמת חיים עמוקה ומוסר השכל.
דור ההמשך – הבנאים שכבשו את התרבות הישראלית
מבית זה צמחו כמה מהאמנים המשפיעים ביותר בישראל:
- יוסי בנאי – השחקן והבדרן האהוב
- גברי בנאי – מהגשש החיוור
- יעקב בנאי – שחקן תיאטרון
- אורנה בנאי – השחקנית והקומיקאית
- אהוד בנאי – המוזיקאי הטרובדור
- מאיר בנאי ז"ל – הזמר והיוצר
- ועוד בדור השלישי: אבייתר, אלישע, אורלי זילברשץ…
השפעה על התרבות הישראלית
משפחת בנאי הפכה לסמל של הישראליות הרב-תרבותית. הם הצליחו לשלב בין המסורת הפרסית העשירה לבין התרבות הישראלית המתהווה, ויצרו שפה אמנותית ייחודית שהשפיעה על דורות של יוצרים. סיפורי סוראמלו ממשיכים להדהד בתרבות הישראלית, מזכירים לנו את כוחו של הסיפור המשפחתי ואת חשיבותה של המסורת בעיצוב הזהות התרבותית.
הבית ברחוב האגס 1 בשוק מחנה יהודה, שבו התחיל הכל, הפך למעין מקום עלייה לרגל עבור חובבי תרבות. הוא מסמל את הקסם של ירושלים הישנה, את כוחה של המשפחתיות הישראלית, ואת היכולת של סיפור טוב להפוך למיתוס תרבותי.
הטיול שלנו בשוק מחנה יהודה ובשכונות הנחלאות יערבב נוסטלגיה עם הומור, היסטוריה עם אגדות, פולקלור עם הווי ירושלמי אותנטי