בואו נצעד יחד בשבילי הזמן אל תור הזהב של התיאטרון הישראלי !
"אוי ללילי, וי ליומי" – מי מאיתנו לא מזמזם את השורות האלמותיות האלה? בואו נגלה את הקסם שמאחורי המחזמר שגרם לכולנו להתאהב, לצחוק ולהזיל דמעה – "שלמה המלך ושלמי הסנדלר"!
סיפור העלילה:
המלך שלמה, החכם באדם (ובעלן של אלף נשים – איזה משוגע!), מגלה יום אחד שיש לו כפיל מושלם בירושלים. זהו פשוט סנדלר שיכור בשם שלמי, שמסתובב ברחובות העיר ועושה לו בושות.
היועצים של שלמה, שכרגיל עסוקים בלהיות מודאגים במשרה מלאה, באים אליו בפנים חמוצות: "אדוננו המלך, יש איזה טיפוס שנראה כמוך ומתנהג כמו… ובכן… בוא נגיד שהוא לא בדיוק מוסיף לתדמית המלכותית שלך."
אז מה עושה מלך חכם? מחליט להתחלף עם הסנדלר! כן, כן, ממש כמו ב"נסיך והעני", רק עם יותר יין ופחות נימוסים מלכותיים.
בת שבע, אמא של שלמה, שרואה את התחלופה, חושבת לעצמה: "סוף סוף הבן שלי יבין מה זה לחיות כמו בן אדם רגיל, ואולי יהיה קצת פחות שחצן…
הנה מתחיל הבלגן: שלמה המלך, שחשב שהוא יכול הכל, מגלה שלתקן סנדלים זה קצת יותר מסובך מלפסוק "חיתכו את התינוק לשניים". ושלמי? מסתבר שלהיות מלך זה לא רק לשבת על כיסא מוזהב ולתת פקודות – זה גם לסבול את כל היועצים המעצבנים האלה שמנסים לומר לך מה לעשות.
בינתיים בארמון, נעמה (אשתו של שלמי) ונופרית (אחת מאלף נשותיו של שלמה) מנהלות תחרות "מי הכי מלכותית", שמזכירה קצת ריאליטי של עקרות בית, רק עם פחות איפור ויותר קללות תנ"כיות.
בסוף, כמו בכל סיפור טוב, כל אחד חוזר למקומו: שלמה למלוכה ולאלף נשותיו, ושלמי חוזר לאהבות האמיתיות שלו – נעמה אשתו ובקבוק היין הטוב שלו.
כי לפעמים צריך להתחפש למישהו אחר כדי להבין מי אתה באמת, או לפחות כדי להבין שעדיף להישאר סנדלר שיכור מאשר מלך עם אלף בעיות.
הטיול שלנו ברחובות תל אביב הקטנטנה:
נתחיל את המסע שלנו בתל אביב של פעם, כשהבתים היו נמוכים והלבבות היו רחבים. נטייל ברחוב אלנבי, ליד תיאטרון "האהל" המיתולוגי, שם הכל התחיל ב-1943. תארו לכם – הנהלת התיאטרון כל כך חששה להוסיף שירים להצגה, כאילו שילוב פזמונים עם התנ"ך זה כמו לשים קטשופ על גפילטע פיש! (ספוילר: הם טעו בגדול…)
נקפוץ קדימה ל-1964, אל התיאטרון הקאמרי. פה נספר איך שמואל בונים הגאון שכנע את אלתרמן להפוך את המחזה למחזמר. חנה מרון, אגב, חשבה שזו תהיה בושה לתיאטרון – היום אנחנו יודעים שזו הייתה אחת הטעויות המתוקות בתולדות התיאטרון הישראלי!
נעצור לרגע להתרפק על הצמד המושלם – סשה ארגוב ונתן אלתרמן. איזה שירים הם יצרו! "שיר הסנדלר", "שיר המריבה" (מי לא אהב את הקטטה המוזיקלית המשעשעת בין נעמה לנופרית?), ו"שיר החכם והכסיל" שכולנו עדיין שרים בדרך לעבודה.
ואי אפשר בלי לספר על אילי גורליצקי – האיש שלא פספס אפילו הצגה אחת מתוך 600! תחשבו על זה – אפילו סופרמן לוקח חופש מדי פעם… יחד עם יונה עטרי ורחל אטאס, הם יצרו קסם שאי אפשר לשכוח.
הידעתם שבלונדון העדיפו את המחזמר שלנו על פני "כנר על הגג"? כן, כן, הבריטים המפונפנים נפלו על הסנדלר הישראלי שלנו! המחזמר כבש את פריז, לונדון ומונטריאול – ממש כמו חומוס ישראלי שכובש את העולם.
וכל זה עם קריצה לפוליטיקה של היום, על פוליטיקאים מנותקים (נשמע מוכר?), על איך שהבגדים עושים את האדם (או את המלך…), ועל החוכמה שלפעמים מגיעה דווקא מהמקומות הכי לא צפויים.
אז מה אומרים? באים לגלות איך סנדלר פשוט הפך למלך, ואיך מחזה קטן הפך לאחת היצירות האהובות בתרבות הישראלית?
הצטרפו אלינו למסע בזמן, מלא בצחוק, מוזיקה, ונוסטלגיה ישראלית במיטבה !
ההרשמה ע"י הצטרפות לקבוצת הוואטאפ, לא להתקשר !
יום לפני הטיול תשלח הודעה לקבוצת הוואטאפ – אין הרשמה טלפונית
התמונה היא: עטיפת התקליט "שלמה המלך ושלמי הסנדלר", גרסת 1964. יונה עטרי, אילי גורליצקי ורחל אטאס.